Segelbåtar

Vi har ett stort antal segelbåtar. De flesta är i gott skick och används dagligen på våra läger. Dessutom har vi några mer udda båtar som används av fortsättningselever eller ledare. Och så finns det också några projekt, alltså båtar under renovering. Är du intresserad av att jobba med dessa båtar så maila till Cecilia.

Här följer nu en beskrivning av de båttyper vi har samt aktuella projekt.

Trissjolle

TrissjolleTrissjollen är den båt vi haft längst och den vi använder mest. 1976 bytte vi ut våra två Lilltrissar mot Trissjollar och nu har vi tio Trissjollar i seglingsbart skick. Den äldsta är från 1976, men övriga är tillverkade på 2000-talet. Båttypen har visat sig passa oss väldigt bra. Det får plats två lägerdeltagare och en ledare i båten. Den är lagom livlig och riktigt rolig när den kommer upp i planing i hårdare vind. Dessutom går båten att segla med spinnaker. 2012 köpte vi nya spinnakrar från Lundh Sails.

RS Quest

RS QuestRS Quest är en helt ny båttyp. Den är framtagen av RS Sailing i samarbete med engelska “Sea Cadets” för att vara en bra seglarskolebåt. Vi kommer att fortsätta testa en sådan under sommaren 2017. Kanske kan den bli ett alternativ till Trissjollen som nybörjarbåt framöver, men ännu är det alltså ett test. Båten finns både för spinnaker och gennaker, men vi kommer att testa den med spinnaker för våra fortsättningselever.

 

 

C55

OLYMPUS DIGITAL CAMERAC55 är en lite större båt med sänkköl. Den är mycket rymlig och stabil och passar därför perfekt för nybörjare, åtminstone i lättare vindar. När det börjar blåsa uppför den sig mycket som en jolle och planar iväg i hög fart. Även C55:an är utrustad med spinnaker. Vi har två båtar av denna typ och de används på de flesta läger. De fick nya segel 2014.

 

 

RS Quba

RS_QubaRS Quba är en liten, snabb jolle som kan seglas av en eller två personer, utan eller med fock. Nu har vi två RS Quba. De får seglas av dem som har minst vårt seglingscertifikat från sommaren innan.

 

 

 

RS Tera

Vi har också en RS Tera. Det är en liten båt som seglas av en person. Den är särskilt rolig i hård vind för dem som inte väger så mycket. Den får seglas av dem som har minst vårt seglingscertifikat från sommaren innan.

 

 

RS Vision

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFör att erbjuda våra ledare något extra har vi en RS Vision. Den är utrustad med både trapets och gennaker så det är lite extra utmaning att segla denna båt, som då endast är till för våra ledare. Av tillverkaren beskrivs den som den perfekta familjebåten. Beror kanske på vad man vill ha, men den är livlig, snabb – och kapsejsar lätt.

 

Projekt

420Vi har några projekt på gång också. Tyvärr räcker tiden dåligt till detta, så är du intresserad av dessa projekt – hör av dig. Vi har två gamla Trissjollar som skall renoveras. Triss 284 är en båt med däck och reling i trä som i dag ligger på loftet i ladan. Triss 2998 är en blå Triss som vi också gärna vill få i seglingsbart skick. Dessutom har vi två gamla 420. Den ena ägs av Janne, den andra fick vi för några år sedan – kanske kan det bli en seglingsbar båt av de båda?

 

VIKTIGT
Klubbarna på Lundgatan 1 är i full gång med sin verksamhet för vårterminen. Mer information hittar du på respektive klubbs sida under menyn Klubbar.
Programmet för 2020 års läger vid Boviks Seglarskola finns under menyn Läger.
NYHETER