Segelbåtar

Vi har ett stort antal segelbåtar. De flesta är i gott skick och används dagligen på våra läger. Dessutom har vi några mer udda båtar som används av fortsättningselever eller ledare. Och så finns det också några projekt, alltså båtar under renovering. Är du intresserad av att jobba med dessa båtar så kontakta oss här.

Här är en beskrivning av de båttyper vi har samt aktuella projekt.

Trissjolle

Trissjollen är den båt vi haft längst och den vi använder mest. 1976 bytte vi ut våra två Lilltrissar mot Trissjollar och nu har vi upp till tio Trissjollar i seglingsbart skick. De vi använder nu är tillverkade på 2000-talet. Båttypen har visat sig passa oss väldigt bra. Det får plats två lägerdeltagare och en ledare i båten. Den är lagom livlig och riktigt rolig när den kommer upp i planing i hårdare vind. Dessutom går båten att segla med spinnaker. 2019 kompletterade vi beståndet med en Trissjolle typ 6 (7056). Hittills har den hållit måttet, så troligen kommer vi att byta ut samtliga Trissjollar till typ 6 på sikt.

RS Quest

RS QuestRS Quest är en ganska ny båttyp. Den är framtagen av RS Sailing i samarbete med engelska “Sea Cadets” för att vara en bra seglarskolebåt. Vi har testat den några somrar. Det är en rolig båt med bra seglingsegenskaper, men tyvärr kapsejsar den ganska lätt och sedan är den svår att resa upp igen. Den känns inte aktuell för oss som nybörjarbåt, men den vi har kommer vi att behålla eftersom den är mycket rolig att segla.

C55

OLYMPUS DIGITAL CAMERAC55 är en lite större båt med sänkköl. Den är mycket rymlig och stabil och passar därför perfekt för nybörjare, åtminstone i lättare vindar. När det börjar blåsa uppför den sig mycket som en jolle och planar iväg i hög fart. Även C55:an är utrustad med spinnaker. Vi har två båtar av denna typ och de används på de flesta läger. De fick nya segel 2014.

RS Quba

RS_QubaRS Quba är en liten, snabb jolle som kan seglas av en eller två personer, utan eller med fock. Nu har vi tre RS Quba. De får seglas av dem som har minst vårt seglingscertifikat från sommaren innan.

RS Tera

Vi har också en RS Tera. Det är en liten båt som seglas av en person. Den är särskilt rolig i hård vind för dem som inte väger så mycket. Den får seglas av dem som har minst vårt seglingscertifikat från sommaren innan.

Hobie Teddy

För ganska många år sedan köpte vi en Hobie Teddy. Den var ganska svårseglad och vi hade tankar på att sälja den. För ett par år sedan introducerade vi den igen och den blev verkligen populär. Den får seglas av dem som har minst vårt seglingscertifikat från sommaren innan.

RS Vision

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFör att erbjuda våra ledare något extra har vi en RS Vision. Den är utrustad med både trapets och gennaker så det är lite extra utmaning att segla denna båt, som då endast är till för våra ledare. Av tillverkaren beskrivs den som den perfekta familjebåten. Beror kanske på vad man vill ha, men den är livlig, snabb – och kapsejsar lätt.

Hobie Cat 14

Denna båt fick vi som gåva för ett par år sedan. Den används också som ledarbåt, och det är nog den absolut snabbaste segelbåt som vi har.

Projekt

Vi har några projekt på gång också. Tyvärr räcker tiden dåligt till detta, så är du intresserad av dessa projekt – hör av dig. Vi har fyra äldre Trissjollar som kan vara aktuella att renoveras.
Triss 284 är en båt med däck och reling i trä som i dag ligger på loftet i ladan.
Triss 2998 är en blå Triss som vi också gärna vill få i seglingsbart skick.
Triss 5210 är en orange Triss från 1976, och just den båten är det kanske inte så mycket arbete med. Original trämast och träbom finns kvar och det är ju också den modell av Trissjolle som vi bytte till 1976.
Triss 5760 är en senare Triss med vitt skrov. Kanske inte så intressant att renovera, men kanske någon är intresserad av skrovet?
Tidigare hade vi även en 420 som legat väldigt länge, men för ett par år sedan så såldes den och nu är renoveringen av den båten i full gång. Riktigt roligt att någon tagit sig an denna båt.

VIKTIGT
Verksamheten i klubblokalen är i full gång för vårterminen.

Programmet för vårens och sommarens lägerverksamhet finns under menyn Läger.